w pochodzenia zwierzęcego nie umniejsza ilości dostarczanych do organizmu niezbędnych składników. Warzywa i owoce, a szczególnie rośliny strączkowe zapewniają organizmowi człowieka dostatecznej ilości białka oraz mikro i makroelementów. Kuchnia wegańska wbrew pozorom potrafi utrzymać podstawowy zasób składników odżywczych.
Trzeba tylko trochę czasu oraz składników
Zdajemy sobie sprawę, że przepisy wegańskie nie są tak trudne do przygotowania. Trzeba tylko trochę czasu oraz składników, które na pewno nam się mogą przy tym bardzo przydać. Potem jedynie działamy według przepisu, a kuchnia wegańska na pewno nas miło zaskoczy. Poza tym są jeszcze przepisy wegetariańskie, które też zamierzaliśmy przetestować. Spodziewamy się, że i te będą bardzo niezwykłe dla nas. Nigdy przecież nie zastanawialiśmy się nawet, że można przygotować obiad bez mięsa, a ten będzie tam niesamowicie smakował. W takim razie jeszcze spróbujemy.
Wysoka ilość węglowodanów o niskim IG
W mediach masowego przekazu coraz częściej można usłyszeć o prozdrowotnych właściwościach wegetarianizmu. Jednak przepisy wegetariańskie są coraz częściej stosowane także przez profesjonalnych sportowców. Niezależnie od uprawianej dyscypliny, kuchnia wegańska może być bardzo dobrym sposobem dietetycznym. Wysoka ilość węglowodanów o niskim IG w połączeniu z białkiem roślinnym mogą naprawdę poprawić jakość życia wszystkich ludzi. Nawet tych trenujących zawodowo. Warto więc wypróbować w praktyce przepisy wegańskie dla sportowców.